Avital Vitamin C

Virkeyttä, vastustuskykyä ja hyvinvointia pienlemmikille!

Avital C-vitamiini sopii kaikille lemmikeille – kokoon katsomatta. Marsut ja muut pienlemmikit tarvitsevat C-vitamiinia eli askorbiinihappoa suoraan ravinnostaan, voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveinä. Koirat ja kissat pystyvät syntetisoimaan C-vitamiinia ravinnon glukoosista.

  • C-vitamiini on elintärkeä lisä pienlemmikeille.
  • Toimii antioksidanttina myös muiden eläinten ruokavaliossa.

Mihin lemmikki tarvitsee C-vitamiinia?

C-vitamiinia eli askorbiinihappoa tarvitaan elimistössä mm. monien eri hormonien tuottamiseksi tai aktivoimiseksi, sekä kollageenisynteesiin. C-vitamiinin puute (keripukki) johtaa pienten verisuonien seinämien heikkenemiseen, verenvuotoihin ja hidastuneeseen haavojen paranemiseen.

C-vitamiini toimii myös antioksidanttina. Koirille, joilla on maksan vajaatoiminta, C-vitamiinitäydennyksestä saattaa olla hyötyä.

Koirat ja kissat

Koirille ja kissoille ei ole asetettu mitään suositeltua päivittäistä annostasoa, sillä oman synteesin katsotaan olevan terveellä, tasapainoisesti ruokitulla lemmikillä riittävää. Se voi kuitenkin parantaa ravinnossa olevien muiden aineiden stabiilisuutta ja toimia antioksidanttisesti elimistössä. Askorbaatti on suhteellisen turvallinen suurinakin annoksina, mutta yliannostus saattaa johtaa lisääntyneeseen E-vitamiinin tarpeeseen.

Marsut

Marsut saavat C-vitamiinia ravinnostaan, jossa tulisi olla voikukkaa, kaalia ja persiljaa. Aikuinen marsu (joka ei ole jalostuskäytössä) tarvitsee C-vitamiinia 10 mg/kg päivässä. Jalostuskäytössä olevat, stressaantuneet ja sairaat marsut tarvitsevat C-vitamiinia 35–50 mg/kg päivässä.

C-vitamiinin puutosoireet marsuilla

C-vitamiinin puutteen kliiniset oireet kehittyvät 2–3 viikossa: Oireita ovat ontuminen, vaikeutunut liikkuminen, nivelten turpoaminen, limakalvojen pistemäiset verenvuodot, liikkumishaluttomuus, kosketukseen liittyvät kivut, masentuneisuus, huonokuntoinen karvapeite, kuolaaminen, hampaiden narskuttelu, syömättömyys ja heikentynyt haavojen paraneminen. C-vitamiinin puutteesta kärsivä marsu on myös herkkä tulehduksille, sillä puute heikentää immuunivasteen toimintaa.

Kun marsulla on havaittu C-vitamiinin puute, annetaan askorbiinihappoa aluksi 100–125 mg/kg ravinnon mukana päivässä. C-vitamiinitäydennys voidaan myös tehdä juomaveteen annoksella 250–500 mg/l. Uusi sekoitus vaihdetaan 12–24 tunnin välein.

Annostus

Marsut: 0,5–1 mittalusikallista sekoitetaan 1 litraan juomavettä päivittäin tai ¼ mittalusikallista joka toinen vuorokausi rehun mukana. Tiineen marsun C-vitamiinin tarve on kaksinkertainen.

Soveltuu käytettäväksi myös muille lemmikkieläimille.

Koirat ja kissat: enintään ½ mittalusikallista päivittäin.

 

Säilytys huoneenlämmössä.

Pakkauskoko 200 g = n. 200 mittalusikallista

 

Teknologiset lisäaineet: kolloidinen kidevedetön piioksidi (paakkuuntumisen estoaine) 1 %, 10 mg/g.

Koostumus: 1 mittalusikka (1 g)

C-vitamiini (askorbiinihappo) 99 % 990 mg