FAQ

Usein kysytyt kysymykset

Voiko lemmikki saada liikaa vitamiineja tai kivennäisiä?

Kyllä voi. Annosteluohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää. On hyvä myös tarkastella lemmikin saamaa ravintoa ja sen vitamiinipitoisuuksia: esim. runsaasti maksaa sisältävä ruokavalio sisältää paljon A-vitamiinia, jolloin A-vitamiinilisä on tarpeeton tai jopa haitallinen. Kasvuikäisillä koirilla saantisuosituksia on hyvä seurata erityisen tarkasti, sillä suojaravinteiden ja mineraalien ali- tai yliannostelu voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä.


Lemmikkini syö täysravintoa. Tarvitseeko se lisäravinteita?

Tämä riippuu täysin täysravinnosta ja sen ravintosisällöstä. Toisinaan täysravinto sisältää vitamiineja ja kivennäisiä vain minimisaantisuosituksen verran. Tällöin ihanteellinen ravitsemustaso voidaan saavuttaa ravintolisällä. Nivelhoitoaineita ja omega-3-rasvahappoja valmisruoissa on yleensä niukasti, ja niiden lisääminen aterioihin onkin monelle lemmikinomistajalle rutiinitoimenpide.


Miten vitamiini- tai hivenainepuutoksen tunnistaa?

Puutosoireet riippuvat siitä, minkä vitamiinin tai hivenaineen puutteesta on kyse. Puutosoireet kehittyvät hitaasti, eikä omistaja välttämättä tunnista tilannetta, koska näkee lemmikkinsä päivittäin. Tyypillisiä ja helposti tunnistettavia oireita ovat mm. kynsien, ihon, suoliston ja karvapeitteen huono kunto sekä karvanlähtö. Vastustuskyky taudeille saattaa heikentyä ja paranemisprosessi olla tavallista hitaampi. Vakavat puutostilat voivat vaikuttaa myös eläimen hedelmällisyyteen ja viettikäyttäytymiseen.